woensdag, maart 07, 2007

Een land mag niet actief gokken aanmoedigen en tegelijk maar een beperkt aantal vergunningen afgeven.

LUXEMBURG (ANP) – Een land mag niet actief gokken aanmoedigen en tegelijk maar een beperkt aantal vergunningen afgeven. Dat kan problematisch zijn met de EU–regels, vooral de vrijheid van vestiging en dienstverrichting in de Europese Unie.

Het Europees Hof van Justitie heeft dat dinsdag bepaald in een zaak over Italië. Volgens de Italiaanse wet is een vergunning vereist voor de organisatie van kansspelen. Maar bepaalde vennootschappen zijn bij voorbaat uitgesloten van zo’n vergunning.

Dat Italië een Britse exploitant van goksites nu strafrechtelijk vervolgt, gaat het Europese Hof daarom te ver.

Het Europese Hof oordeelt de komende weken over het gokbeleid in meerdere EU–landen. Volgende week staat het gokken in Zweden op de rol. Daarna volgt een zaak over Euro Millions, dat slechts in negen EU–landen mag worden gespeeld.

De European Betting Associatie (EBA), waarin gokbedrijven samenwerken, juicht het arrest toe. „Het is een nieuwe nagel aan de doodskist van staatsmonopolies in de goksector", reageert de branchevereniging. „Dit is een mijlpaal. We hopen dat het als gids werkt voor EU–landen die hun wetten moeten aanpassen aan de EU–regels. We doen een oproep aan landen om hun gokmonopolies af te schaffen en vrije concurrentie toe te staan van bedrijven met vergunningen".

Europees Commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) heeft vorig jaar vraagtekens gezet bij het Nederlandse kansspelmonopolie. De noodzaak om opbrengsten voor de staatskas en goede doelen te genereren, is geen geldige rechtvaardiging voor het kansspelmonopolie, schreef McCreevy in april vorig jaar.

De EU–commissaris betwijfelt verder of de regering voldoende doet tegen gokverslaving en hij wijst daarbij op het grote reclamebudget van monopolist.